Taalontwikkelingsachterstand
Wanneer je kind een achterstand heeft in de taal merk je dat aan dat zijn taalvaardigheden langzamer of anders ontwikkelen dan zijn leeftijdsgenootjes. Afhankelijk van de leeftijd kan je kind moeite hebben met begrijpen, verstaanbaar spreken, woordenschat, zinsbouw en/of vertellen.
Een vertraging in de taalontwikkeling geeft problemen. Je kind wordt door de omgeving niet of onvoldoende begrepen en je kind kan zich niet goed uiten. Dit kan tot gedragsproblemen leiden: opstandigheid, driftbuien of terugtrekken. Ook kan het zijn dat je kind hierdoor moeite heeft in de omgang met andere kinderen of moeizamer leert op school.
Nadat de logopedist onderzoek heeft gedaan naar op welk gebied (of gebieden) het probleem ligt gaan we aan de slag om de taal zo goed mogelijk te stimuleren.
Soms gaat je kind niet zo hard vooruit als we graag zouden zien, is het probleem ernstig, of blijft de achterstand lang bestaan (langer dan minimaal een half jaar), dan kun je het advies krijgen om gehoor-, taal-, en/of ontwikkelingsonderzoek te laten doen bij het audiologisch centrum. Er wordt dan gekeken of er sprake kan zijn of gehoorproblemen een rol spelen in de achterblijvende ontwikkeling, een taalontwikkelingsstoornis of een algehele achterstand in de ontwikkeling.